Almega kartlägger personalens facktillhörighet

Arbetsköpareorganisationen Almega uppmanar medlemsföretag att kartlägga anställdas facktillhörighet i samband med två kommande konflikter, den om spårtrafiken och den mellan Fastighets och Almega. Genom att dela ut blanketter till personal kartlägga huruvida de är fackanslutna eller inte och om de kan tänka sig att arbeta under en eventuell strejk.

Almega menar å sin sida att fackligt oorganiserad personal ska begära tjänstledigt för en strejk medan LO-TCO Rättsskydd anser att oorganiserade får strejka.

Gällande att ange facklig tillhörighet, skriver Seko Klubb 111 på sin hemsida:

“MTR (arbetsköparen, red. anm.) ringer och frågar efter facklig tillhörighet. Samtliga kollegor behöver ej svara på denna fråga enligt lagen om föreningsrätt. Om det visar sig att arbetsgivaren uppför register över vilken facklig organisation vi tillhör bryter dom mot denna lag samt PUL vilket klassas som allvarligt enligt strafflagen samt rent arbetsrättsligt.

Att MTR ställer frågan är bara trist och ett tecken på okunskap men inte förbjudet.”

 

Dela:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *