Byggnads kräver: Skrota Industriavtalet

Lars Lundberg tog med framgång strid på Byggnads förbundsfullmäktige för att Industriavtalet ska skrotas.
– Man måste ju börja någonstans och nu vet landets byggnadsarbetare att kommunisterna är att lita på, säger han.

Den 17 maj samlades Byggnads förbundsfullmäktige, som är Byggnads högsta beslutande organ mellan kongresserna, till möte. 54 valda ombud från hela landet träffades då för att bland mycket annat – som medlemsavgifter, konfliktersättning med mera – diskutera det nya byggavtalet.

Avtalssekreterare Torbjörn Hagelin redogjorde för det nya byggavtalet som är treårigt med sista året som uppsägningsbart. Hagelin förklarade sig nöjd med avtalet, man kan ju fråga sig vad han annars skulle kunna säga eftersom han ytterst är ansvarig för avtalet.

I samband med diskussionen om avtalet begärde Lars Lundberg, Byggnads Gävle-Dala, ordet.

– Jag anser att avtalet är mycket magert. Jag har naturligtvis inga synpunkter på det faktum att man förbättrat villkoren för havande byggnadsarbetare, men särskilt dyrt kan det inte vara för ett förbund som knappt har några kvinnliga medlemmar.

Lars Lundberg fortsatte:

– För mig är det en fullständig gåta att Industriavtalet inte debatteras och diskuteras mer.

Själva grunden för Industriavtalet bygger på ett feltänkande och lägger sig som en våt filt över Byggnads avtalsförhandlingar. Industriavtalet hotar att förvandla avtalsrådet till en minivariant av Europaparlamentet. Du är demokratiskt vald och får tycka och tänka vad du vill, men det är ingen som bryr sig om vad du tycker och tänker. Han sa också att Industriavtalet består av två mycket lättförståeliga delar. Det stipulerar först och främst att avtalet ska främja familjen Wallenbergs vapenaffärer med Saudiarabien, och därefter att dess andra del hävdar att avtalet är normgivande för övriga LO-förbund.

– Skulle man översätta Industriavtalet till Byggnads §3. (löneparagrafen) skulle det därför då stå att byggavtalets främsta uppgift är att främja Skanskas expansion i Saudiarabien.

– Om nu IF Metall nödvändigtvis vill och trivs med att sitta i Wallenbergs knä så är det deras ensak, men vi ska inte vara med och trängas om utrymmet i Wallenbergs knä.

Det har framförts önskemål om att Industriavtalet skall reformeras och därför ställde Lars Lundberg frågan:

– Går det att överhuvudtaget reformera något som är i grunden felaktigt och förkastligt?

Efter detta anförande möttes Lars Lundberg av förbundsfullmäktiges ovationer och man förklarade att Industriavtalet ska ersättas av något annat och bättre. Avtalet fungerar inte. En utredning ska komma med förslag till riktlinjer för kommande lönebildning.

Efter mötet förklarade sig Lars Lundberg nöjd med beslutet.

– Man måste ju börja någonstans och nu vet landets byggnadsarbetare att kommunisterna är att lita på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.