Minnet av atombombningarna i Hiroshima och Nagasaki markerades

Den 6 augusti markerades den 72:e årsdagen av atombombningarna av Hiroshima 1945 utförda av USA. Atombombningarna av Nagasaki genomfördes den 9 augusti samma år. Major Kazumi Matsui tog vid den årliga minnesceremonin i Hiroshima tillfället i akt att uppmana centralregeringen till att bistå med inrättandet av ett fördrag som förbjuder användandet av kärnvapen.

Årets minnesceremoni hölls i Peace Memorial Park. Detta i skenet av att de 122 FN-länderna i förra månaden antog världens första fördrag som syftade till ett heltäckande förbud mot kärnvapen.

Fördragets inledande ord betecknas med termen Hibakushi som ordagrant betyder ”Det oacceptabla lidandet” som överlevarna från de respektive massakrerna genomgår. I atombombningarna hade uppskattningsvis 214 000 människor dödats i slutet av 1945. Angående de länder som har antagit fördraget sade Kazumi Matsui:

”De uppvisade sin otvetydiga beslutsamhet att åstadkomma ett avskaffande och nu är det tid för alla regeringar att sträva efter att ytterligare avancera mot en kärnvapenfri värld”.

Den japanske premiärministern Shinzo Abe sade i anslutning till minnesceremonin följande:

”För att vi verkligen ska realisera en värld utan kärnvapen är deltagandet av både kärnvapenstater och icke kärnvapenstater nödvändigt.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.