Byggnads larmrapport:
Många byggföretag brister i skyddet av arbetare

Nio av tio byggföretag brister i skyddet av sina arbetare mot vibrationsskador och bryter därmed mot Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Det visar de drygt 1200 extra skyddsronder som Byggnads genomförde under Arbetsmiljöveckan i oktober. Mot bakgrund av det uppdagade, vill nu Byggnads införa sanktioner mot de arbetsköpare som bryter mot myndighetens föreskrifter.

– Det är inte värdigt Sverige av i dag att arbetares hälsa och liv offras på grund av slarv eller okunskap från arbetsgivarna, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Byggnads skriver att ett stort problem är att de som slarvar med skyddet inte riskerar några påföljder. ”Inga böter eller andra sanktioner. Med kännbara sanktioner skulle förändringen mot säkrare arbetsplatser kunna gå fortare.”

Uppskattningsvis drabbas årligen omkring 100 personer av vibrationsskador. Vibrationsskadorna visar sig bland annat genom att personen är oförmögen att skilja mellan kallt och varmt och det är vanligt att händerna helt domnar bort. Dessa vibrationsskador är vanligtvis också bestående.

– Hundra byggnadsarbetare per år ska inte behöva sluta i branschen och vara skadade för livet. Här måste det bli ändring, säger Johan Lindholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.