En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

Sekoklubb: Förbjud arbetsköparna att ta till lockout

Foto: Seko Tunnelbanan, klubb 111

Seko Tunnelbanan, klubb 111, har hållit sitt årsmöte och bland annat antagit ett uttalande om att stoppa arbetsköparnas möjlighet att använda sig av lockout.

Årsmötet, som hölls den 22 mars, var välbesökt med ett hundratal medlemmar närvarande. 2017 års verksamhets- och ekonomiska berättelse godkändes och två uttalanden antogs (se längre ner i artikeln).

“Den kapitalistiska ekonomiska krisen i Europa fortsätter och förvärras och gör att arbetsköparna blir mer och mer offensiva och vill att vi ska bidra till mer vinster på vår bekostnad. Hot om ett stor krig kommer närmare och det angår oss, då arbetarklassen blir kanonmat för kapitalets intressen, som historien har visat”, skrev fackklubbens styrelse i verksamhetsberättelsens slutord som godkändes enhälligt på mötet.


Stoppa arbetsgivarnas möjlighet att använda sig av lockout
Regeringen har på uppdrag av Svenskt Näringsliv en pågående utredning om strejkrätten med anledning av den pågående konflikten i Göteborgs containerhamn. APM Terminals lockout i containerhamnen stod enligt tidningen Aktuellt Fokus under 2017 för 87,2% av alla förlorade arbetsdagar i hela Sverige. Detta motsvarar 2241 förlorade arbetsdagar. Under samma år så strejkade hamnarbetarförbundet totalt 8 timmar. Därför verkar det inte mer än rimligt att problemet, utifrån regeringens argument är arbetsgivaren, speciellt lockouten i Göteborg.

Inget privat företag borde ha så stora möjligheter att tillfoga vårt land en så pass stor skada som APM Terminals med hjälp av Svenskt Näringsliv har gjort. Svenskt Näringsliv är nämligen de som bekostat lockouten för APM. Denna arbetsgivarförening har alltså bekostat en lockout som drabbat andra av deras medlemsföretag otroligt illa.

Nu kräver vi att arbetsgivarnas vapen mot arbetstagarna förbjuds, såsom i många andra europeiska länder.


Stöduttalande till de franska järnvägsarbetarna
Vi från Seko klubb111 tunnelbanan stödjer Frankrikes järnvägsarbetare i deras strejk emot att den franska järnvägen skall avregleras.

Vi har i första hand sett det hända här hemma i Sverige och önskar inga andra arbetare att få dela vår försämrade arbetsmiljö och de privata företagens antifackliga beteende på vår arbetsmarknad.

Vi står bakom våra syskon i Frankrike.

Gemensamt i arbetarkamp är vi starka!

SEKO klubb 111 tunnelbanan via årsmötet den 22 mars 2018

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.