SKP:s politik A-Ö: Arbetstidsförkortning

Tänk dig ett företag, vilket som helst. Det spelar ingen roll om det producerar varor eller tjänster. När företaget betalat löner och andra kostnader som har med arbetsplatsen att göra, återstår det en viss summa pengar. Dessa pengar kallas för mervärde. Det är ett resultat av de anställdas arbete – någon annanstans ifrån kan inte pengarna komma.

Den som kontrollerar mervärdet är också den som kontrollerar samhället. I Sverige kontrolleras den största delen av mervärdet av familjen Wallenberg och femton andra familjer. Det innebär att mervärdet som produceras på de svenska arbetsplatserna hamnar i fickorna på dessa kapitalister. De har ingen som helst delaktighet i produktionen av mervärdet, men mervärdet hamnar ändå hos dem.

Kravet på sex timmars arbetsdag är inget annat än ett sätt att återta en mycket liten del av det producerade mervärdet som dagligen tas från det arbetande folket. Utöver det ger sex timmars arbetsdag bland annat mer fritid och en lugnare tillvaro. Vi är absoluta motståndare till att folket ska köpa sig till sex timmars arbetsdag genom lönesänkning eller att kravet uppnås genom andra eftergifter från arbetarnas sida.

Vill du veta mer om SKP:s politik?

Besök vår valhemsida val2018.skp.se eller beställ valmaterial och röstsedlar från skp@skp.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.