Norge: Kommunisterna optimistiska efter valet

– De som röstade på oss vet var skon klämmer och menar att vi har den bästa politiken, säger Norges Kommunistiska Partis (NKP) ordförande Runa Evensen till Riktpunkt, efter förra veckans framgångsrika kommunal- och landstingsval.

Runa Evensen berättar att NKP når ut där partiet ställer upp till val. Vid förra veckans val, den 9 september, fick partiet 823 röster i kommunvalen vilket var en framgång. NKP ställde upp till val i tre av 422 kommuner i Norge: i Oslo, Bergen och Trondheim.

– Hade NKP fått möjlighet att ställa upp i valet i alla landets kommuner på samma villkor som de andra etablerade partierna kunde NKP fått över 100 000 röster. Istället måste NKP samla in 300 namnunderskrifter i alla kommuner innan den 1 mars under valåret, och 500 i varje landsting.

– Detta är dumt för demokratin, eftersom det är färre som väljs, och få får träffa sina lokala politiker i butiken längre. Avståndet från politiker till folket blir längre.

Har ni nått ut med er politik till människor i valrörelsen?

– NKP når ut där NKP ställer upp till val. I Kristiansand och i andra kommuner där NKP inte ställer upp, nekas de partier som inte ställer upp i valet möjlighet att komma ut under valkampen. NKP deltar också i Arendalsuka, som är Norges svar på Almedalsveckan har jag hört. Där intervjuades jag av ett satirprogram som skulle göra animerade filmer på nationell TV om hur NKP tror att statsministerns parti Høyre uppför sig på efterfesten. De intervjuar oss sällan om vår politik, så då var det bara att improvisera och få ut något av vårt budskap ändå.

Runa säger att människor har reagerat positivt på NKP:s politik.

– I allmänhet är människor förvånade över att NKP fortfarande finns. De som känner oss kommer bort och frågar uppriktigt vad vi står för. Människor är trevliga, och är numera mycket mindre ovänliga.

Vad har NKP:s valresultat varit uttryck för?

– Detta betyder att så länge det finns kommunister som röstar för oss, kommer NKP att fortsätta att ställa upp till val. NKP ska analysera resultaten i alla led.

Människor är inte längre lika rädda för kommunister:

– De som röstade på oss vet var skon klämmer och menar att vi har den bästa politiken. Men det är väldigt få platser vi går till val på. Ungdomen är öppet nyfikna på partiet.

Hon säger att där framstegen var störst, utöver stort lokalt engagemang och insatser från NKP:s medlemmar i valkampanjen och goda lokala broschyrer, kan NKP vara tydliga och stå fast i vad partiet säger på fackföreningens årliga Trondheimskonferens under LO: s regi.

– Konferensen samlar mer än 600 fackliga medlemmar från hela landet och partiet prioriterar denna viktiga arena. NKP har också blivit bättre på sociala medier. Men det är fortfarande en lång väg att gå, så vi har redan kavlat upp skjortärmarna och arbetar troget.

Vad säger NKP om de andra partiernas resultat? Förblir det samma villkor för arbetarklassen?

– Det blir samma villkor för arbetarklassen efter valet. Socialdemokraternas parti Arbeiderpartiet minskar kraftigt. Vinnarna av valet är Centerpartiet (”bondepartiet”) och Miljöpartiet De Gröna (MDG). Socialistiska vänsterpartiet och Rødt har stärkts, men i mycket mindre utsträckning än valvinnarna.

Rasisterna i Demokratene hade stor framgång och tog 10 av 71 platser i ”bibelbältets huvudstad” i Kristiansands stadsregering. Det var i Kristiansand som nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen marscherade förra året, många av dem från Sverige. Stoppa islamisering av Norge (SIAN), som nekades tillträde till Arendalsuka, höll appellmöten i Kristiansand två dagar före valet.

– NKP deltog med andra partier och fackföreningar i motdemonstrationen med över 400 personer. Fremskrittspartiet (FrP) har en omänsklig politik som ingen annan gillar. FrP hade en kraftig nedgång på grund av att de röstades för vägtullar i Stortinget, där de i förra valet lovade att ta bort vägtullarna för bilkörning, men faktum är att det har genomförts flera vägtullar i Norge med FrP.

– De har inte hållit sitt vallöfte. Och naturligtvis har de haft en nedgång eftersom deras ministrar var brottslingar och ständigt bröt regler. Sju av deras ministrar avgick eftersom de anställde olaglig au pair, publicerade omtvistade Facebookinlägg om Utøya-morden, spred rykten om terror mot ministrarna och det har visat sig att justitieministern Tor Mikkel Waras fru hade startat en brand i familjens bil och sa att den var anlagd och bröt säkerhetsrutiner på privata resor till Iran. Listan är mycket längre än detta.

– De regerande partierna Høyre, FrP, Venstre och Kristelig Folkeparti gick alla tillbaka i detta val, säger Runa Evensen.

ValresultatNRK.no »

Fredrik Jönsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.