Rekordvinster för privata hyresvärdar

Hyresgästföreningen i region södra Skåne tar varje år fram en rapport, ”Privatvärdarnas ekonomi”. I år är det fjortonde året, och rapporten släpptes i början av december 2020. Anledningen till rapporten är bland annat att bemöta argumenten att det inte är lönsamt att bygga med den nuvarande hyressättningen och att marknadshyror skulle öka incitamentet att bygga bort bostadsbristen. 

Rapporten genomförs av ekonomikonsultföretaget Stella Borealis.

– Vi tar fram den här rapporten för att få en överblick över privatvärdarnas ekonomi i vår region. Vissa påstår ibland i den allmänna debatten att det är olönsamt att äga och förvalta fastigheter, och att till exempel marknadshyra skulle göra det mer attraktivt. Men rapporten talar sitt tydliga språk – det är redan idag mycket lönsamt, säger Anders Sjögren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i region södra Skåne.  

En utredning om marknadshyror ingår för övrigt i den 73-punktsuppgörelse som Socialdemokraterna gjorde med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna för att släppa fram Löfven till statsministerposten och till att bli regeringsbildare den 18 januari 2019. Det är ett avtal som öppnar för marknadshyror och även innehåller skrivningar som ger hyresvärden själv rätt att fastställa hyran.

15 företag medverkar i rapporten, företag som äger och förvaltar fastigheter i södra Skåne. Företagen är valda för att representera ett brett spektrum av privatvärdar – mindre och större, lokala och nationella, börsnoterade och privatägda. Företagen i årets undersökning äger och förvaltar cirka 30 000 lägenheter i Skåne och har ett marknadsvärde på 230 miljarder kronor.

Vinsterna har stadigt ökat. I år slår den genomsnittliga vinsten rekord. Vi kan läsa att den genomsnittliga vinsten per hyreskrona är 24,2 procent. Det motsvarar 22 075 kronor i vinst per år för en typlägenhet på 3 rum och kök i Malmö med en hyra på 7612 kronor per månad. Företaget som har bäst resultat gör dock närmare 50 procent i vinst per hyreskrona, vilket motsvarar cirka 43 600 kronor per typlägenhet och år. Toppar listan gör Stena fastigheter.

– För att hitta lösningar på bostadsbristen i Skåne arbetar vi med såväl hyresvärdar som byggföretag. Den här rapporten är en del av det arbetet och bidrar till att vi kan släppa gamla argument och fokusera på insatser som fungerar för att göra fler hyresrätter tillgängliga med rimliga hyror, säger Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen södra Skåne.

Siffror från rapporten:

  • Den genomsnittliga vinsten per hyreskrona uppgick till 24,2 procent, den högsta sedan rapporten inleddes.
  • Direktavkastningen var i genomsnitt 5,9 procent. Därmed var den högre än bankernas inlåningsränta.
  • Årsvinsten per genomsnittslägenhet var 22 075 kronor, den högst uppmätta årsvinsten sedan rapporten inleddes.
  • Även som ekonomisk investering är det lönsamt att äga fastigheter. Soliditeten hos de undersökta företagen var i genomsnitt 25,1 procent.

Trots de höga vinsterna slutade årets hyresförhandlingar i en uppgörelse mellan fastighetsägarna och hyresgästföreningen på i genomsnitt rekordhöga ca 2 procent, den högsta höjningen på sex år. 

Kommunisterna har en annan bostadspolitik.

SKP KRÄVER SOCIAL UPPRUSTNING

Vi vill ha ett stopp på försäljning av offentliga tillgångar och privatisering av offentliga tjänster. Öka resurserna för barn och ungdom, bygg ut och förbättra skolan, barnomsorg, dagis och fritids åt alla barn. Vi vill vi arbeta för verklig jämställdhet mellan könen. Vi föreslår en planerad bostadspolitik med en statlig bostadsbank som ger sänkta hyror, slut på spekulation med mark och bostäder.

BOSTADSPOLITIK

I nästan alla svenska kommuner uppger man att det saknas bostäder. Värst är situationen i storstäderna som varje år redovisar dramatiska siffror när det gäller bostadsbristen. Grundorsaken till bostadsbristen är enkel att förstå: det byggs helt enkelt får få bostäder. Om vi inte hade bott i ett kapitalistiskt samhälle, så hade problemet varit lätt att åtgärda. Då hade vi helt enkelt satt igång gigantiska bostadsbyggnadsprogram och byggt bort bostadsbristen med billiga och bra bostäder.

I dagens Sverige ser det dock inte ut på det sättet. De stora byggföretagen är intimt sammanflätade med de svenska storbankerna och båda två tjänar på att upprätthålla bostadsbristen. Genom den kan de hålla uppe priserna och därmed tvingar de även vanliga människor att ta miljoner i lån. Av bankernas årliga vinst på över 100 miljarder kronor är det en mycket stor del som kommer från just bostadslånen.

Sveriges Kommunistiska Parti kämpar för att alla ska kunna bo tryggt, i en fräsch och fin lägenhet med låg hyra, som bara är en bråkdel av dagens hyror. Vi kämpar för omfattande nybyggnationer så att ingen ska stå utan bostad och så att ungdomar inte tvingas bo kvar hemma eftersom det saknas bostäder att flytta till. Allt detta finns det gott om pengar för: de finns i de hundratals miljarder kronor som storkapitalet hittills tjänat på bostadsbristen och utpressningen av folket.

Jan Jönsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.