Tillslag mot regimkritisk nyhetssajt i Indien

UTRIKES Den 9 februari genomförde det indiska Tillsynsdirektoratet (Enforcement Directorate, ED), en myndighet som officiellt är till för att bekämpa ekonomisk brottslighet, räder mot nyhetssajten Newsclicks kontor, samt mot chefredaktörens och andra ansvarigas hem. Newsclick är en oberoende nyhetssajt som fått stort genomslag efter omfattande rapportering från bondeprotesterna i landet.

Den internationella folkliga nyhetsportalen Peoples Dispatch säger att detta är ett tydligt försök från den hindunationalistiska regeringen att undertrycka regimkritisk journalism. Även andra organisationer har protesterat och ser räderna som ett försök att skrämma skribenter till tystnad, eftersom Newsclick är känt för att rapportera om protester och rörelser som ignoreras av andra media, och för att låta förtryckta grupper komma till tals. Även journalistförbundet i Delhi hat protesterat och betonar betydelsen av nyhetssajten som står för modig och grävande journalistik.

Riktpunkt och Sveriges Kommunistiska Parti instämmer i protesterna och uttrycker sitt stöd och sin solidaritet med Newsclick.

Nej till censur av de arbetande människornas nyhetsmedia!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.