Regeringen vill höja räntan på studielånen

INRIKES När uppgörelsen om anställningstryggheten förhandlades fram var omställningsstödet en av de åtgärder som man menade skulle kompensera för ett otryggare arbetsliv. I utbyte mot att en arbetare enklare skulle kunna få sparken öppnade man för att denne skulle kunna ställa om till ett annat yrke eller utveckla sin kompetens på annat sätt. För att finansiera detta vill nu regeringen höja räntan på studielånen.

Sverige ska få världens bästa omställningsstöd, skriver regeringen i ett uttalande. Omställningsstödet innebär att man mitt i händelse av att man blivit avskedad ska kunna byta bana och bli mer attraktiv för företagen. För att finansiera detta har regeringen nu lagt fram ett förslag om att höja räntan på de redan existerande studielånen med upp till tio gånger – från en ränta på runt 0.05 procent till mellan 0.5 och 0.6. Kostnaden för studielånen ökar därmed med uppemot 1 600 kronor per år.

I praktiken innebär det att den unga delen av den arbetande befolkningen får betala för att kapitalet ska kunna införa en mer flexibel arbetsmarknadsmodell med otrygghet för äldre arbetare. 

-Det här upplägget innebär att personer som är mitt i arbetslivet får sin utbildning betald av personer som ofta inte påbörjat sitt arbetsliv än, säger Albert Ohlin, som är ordförande för Sacos studentråd, till Sveriges Radio.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.