Solidaritetsaktion för Sudans folk i Stockholm

INRIKES Lördagen den 30 oktober genomförde Nätverket Sudan Revolution Support Sverige en stödmanifestation samtidigt som det pågår stora protester mot militärkuppen i Khartoum, Sudans huvudstad. Medlemmar från SKP och SKU Stockholm var på plats och Barbara Brädefors framförde ett kort tal, där hon bland annat sade:

”Sveriges Kommunistiska Parti i Stockholm vill uttrycka sin djupt kända solidaritet med det sudanesiska folket i den stunden då ert land med en militärkupp har kastats tillbaka två år i tiden. 2018-19 deltog vi ofta i era manifestationer i Stockholm som hölls för att få diktatorn Omar al-Bashir på fall och vi firade segern med er när detta lyckades. Sudan fick en övergångsregering som i viss utsträckning gav folket inflytande. De sudanesiska kvinnorna aktiverade sig.

Att slita makten från den härskande klassen kräver revolutionära förändringar. I övergångsregeringen fick folket emellertid dela makten med militären och ni skriver i ett uttalande att det hela tiden har pågått försök av regionala och internationella kolonialmakter att styra Sudan åt ett håll som gagnar dessa makters egna intressen. Nu har dessa imperialistiska krafter i samverkan med den gamla regimen samlat sig till en militärkupp. Nykolonialismen, eller imperialismen som vi kallar det, gör allt för att Afrikas tionde största land med 40 miljoner invånare inte ska hamna i folkets händer.

SKP ger sitt fulla stöd till Sudans kämpande folk och visar solidaritet med alla som drabbas av den reaktionära repressionen, bland dessa även kommunister. Vi hälsar demonstranterna i Khartoum som samlats för att ge uttryck för folkets vrede över militärkuppen.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.