Måste vi välja mellan pest och kolera?

UKRAINA Ett krig splittrar inte bara dem som deltar på slagfälten och befolkningen i de länder där det utkämpas. Det splittrar resten av oss vanliga människor som vill förstå, men som känslomässigt ställer sig på den sida som man tror har rätt.

Man får höra i nyheterna vem som gör vad och varför, och formar sin åsikt baserat på den information man får. Man vet att det finns desinformation, men man lyssnar på upprepade analyser av specialister och försöker förstå händelseutvecklingen, eftersom man vill vara på den sida som har rätt.

Man kan inte stödja Ryssland som angripare i ett främmande land, när angriparen i åtta år faktiskt har hållit det ryskspråkiga folket som ”gisslan” och tolererat förföljelserna och brotten mot dem. Men kan man vara med dem som försvarar Ukraina, som har NATO och EU i ryggen, som stödde en blodig kupp, och som i sina led har mördare som står för etnisk rensning?

Känslomässigt vill man alltid vara med försvararen. Men bakom både försvararen och angriparen finns imperialisternas och de inhemska monopolens intressen. Oavsett hur komplicerat allt detta är, blir det tydligt – om man kan bortse från den känslomässiga reaktionen – att både angriparens och försvararens folk är offren.

Det ukrainska folket betalar krigets direkta pris med döda soldater. Men även civilbefolkningen lider, de ser sitt lands struktur förstöras, de hamnar i desperation och elände, lämnar sina hem och vet inte om de nånsin ska komma tillbaka. Ryska soldater dör också i kriget, och ryska folket betalar krigets ekonomiska kostnad genom bland annat militära utgifter och sanktioner. Men också vi betalar krigets följder.

Vi som tredje part betalar för vårt lands militära upprustning, energiprisökningar, risken att bombarderas med missiler som vedergällning för Sveriges engagemang i NATO och EU och det militära stöd som skickas till kriget. Dessutom drunknar vi i den antikommunistiska propagandan från båda sidor.

Det är därför ska svenska folket ta avstånd från både angriparen och försvararen. Vi kommunister är inte neutrala, utan vi följer vår självständiga väg. Vi står på samma sida som folken, de verkliga offren. Vi håller oss borta från det imperialistiska kriget. Håller avstånd från Ryssland och avstånd från NATO och EU även om det känns som att vi drivs att välja mellan pest eller kolera.

Panos Alepliotis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.