Den röde skräddaren från Sveg

Riktpunkt återpublicerar här en artikel av Lars Lundberg från Tidningen Härjedalen

TEORI & HISTORIA Under arbetarrörelsens pionjärtid kallades skräddarmästare Robert W Berglöw i Sveg för den ”Röde skräddaren” efter August Palm – och var en riksbekant agitator, välkänd bland arbetarna i det då politiskt oroliga Härjedalen, ökänd hos borgarna. Filmaren Jonas Sima har gjort en film om ”Röde skräddaren”, som visats i SVT 2. Ett citat från filmen är” Också ni arbetare är människor, och inga djur. Tänk på era barn och på er framtid, organisera er”.

I början av maj månad 1917 låste skräddarmästaren sitt skrädderi i Sveg. Han skulle ut på en långresa. Bakgrunden till resan var att det socialdemokratiska ungdomsförbundet hade utlyst en extra kongress till den 13 – 16 maj i Victoriasalen i Stockholm. Kongressen var utlyst därför att man skulle skapa ett nytt och revolutionärt politiskt parti, och Robert Berglöw var kongressombud.  Kongressens beslut blev att bilda det socialdemokratiska vänsterpartiet, ett namn som 1921 kom att ändras till Sveriges Kommunistiska Parti.

Från den tid då Robert Berglöw reste till Stockholm för att bilda ett nytt och revolutionärt parti har det runnit mycket vatten under Ljusnans broar. Dock är det så att det klassamhälle som Robert Berglöw bekämpade 1917 består även på arbetarnas högtidsdag 1:a Maj 2022. Den svält och nöd som Robert Berglöw så intensivt bekämpade finns inte längre, men klassklyftorna finns kvar och ökar för varje dag.

Det känns tyvärr ännu efter mer än hundra år sedan som Robert Berglöw agiterade i Härjedalen bland arbetarna att jobbet inte är avslutat, det har tagit en ny form. Så här på arbetarrörelsens högtidsdag den 1:a Maj vill vi, dagens kommunister i Härjedalen uppmana alla arbetare och tjänstemän i likhet med skräddarmästaren:

Organisera Er!

Kom med i kampen för en annan och bättre värld, för socialismen!

Därför organiserar Sveriges Kommunistiska Parti 1: a Maj 2022 möten och demonstrationer runt om i landet under parollerna Mot prishöjningar och krig – För fred och socialism

Lars Lundberg/SKP Härjedalen

 

 

 

En tanke på “Den röde skräddaren från Sveg

  1. Och fascisterna har lyckats med att hjärntvätta arbetarklassen att kultur och landsskillnader är viktigare. Suck. En arbetare i Sverige har mer gemensamt med en arbetare i Pakistan än med en svensk borgare. Borgarna skrattar och springer till banken när arbetare bråkar med varandra. Klassisk divide and conquer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.