Översvämningar i Sydafrika – över 400 döda

UTRIKES Stora översvämningar har drabbat den sydafrikanska provinsen KwaZulu-Natal i östra delarna av landet. Stora regnmängder i kombination med fattigdom har lett till hög dödlighet – KwaZulu Natal är också en av de fattigaste provinserna i landet.

De regnmängder som föll motsvarar ungefär tre fjärdedelar av den mängd regn som landet upplever varje år – och denna gång föll allting under en dag. För tropiska cykloner är det ingen ovanlig regnmängd, men det är uppenbart att regionen inte var förberedd för det.

Resultatet talar sitt eget tydliga språk. Över 400 människor har hittills dött och nästan 300 skolor och kliniker har skadats på grund av regnet. Dödstalet riskerar också att stiga i och med att över 50 personer fortfarande saknas. Fortfarande har regnen inte lagt sig men man förväntar sig att de ska göra det senast i mitten av nästa vecka.

KwaZulu-Natal är den tredje fattigaste provinsen i Sydafrika där omkring 60 procent av den vuxna befolkningen lever i fattigdom. De dåliga levnadsförhållandena och brist på stabila bostäder och infrastruktur torde ha bidragit till de höga dödstalen och kritik har även riktats mot regeringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.