Är inte V ett borgerligt parti?

VAL 2022 – VALKRÖNIKA ”Vi samarbetar gärna med Centern” säger Vänsterpartiets ledare i en TV- intervju. Att V för länge sedan har lämnat sin ursprungliga ideologi och vänsterkaraktär är vida känt. Men att partiet har omvandlats till ett borgerligt parti är det många av dess väljare som vägrar förstå och acceptera.

Vad har V och Centern gemensamt? undrar jag. Företagsamheten är Centerns paroll. Man lutar lite mera åt de mindre företagen, men stöd åt företagarna är Centerns och alla de andra borgerliga partiernas ideologi.

De säger att samhället ska grunda sig på förmåner för kapitalisterna för att de ska utvecklas, bli större, anställa folk och ge sysselsättning åt arbetslösa. Samtidigt ska de få hjälp med lägre beskattning, lägre arbetsgivaravgift, ska kunna sparka folk lättare än idag och kunna använda arbetskraften på flexibla arbetstider.

Det påstår alla borgerliga partier och Centern också förstås! Vad har ett vänsterparti med det att göra? Ett parti som i sitt program pratar om jämlikhet och att ta från de starka och ge till de svaga?

V är ett borgerligt parti som bär med sig vänstertradition och -historia

Nej, V är inget vänsterparti. Det är ett borgerligt parti som bara bär med sig traditionen och historien från när det var ett vänsterparti. Det är bara sentimentalitet och anti-höger-känslor som gör att det finns V-anhängare som följer en borgerlig ledning. Det är traditionen om det mindre onda som har genomsyrat arbetarrörelsen, det mindre onda som till sist blir det största onda.

Vänsterpartiet har aktivt deltagit i sossarnas arbetarfientliga politik. De har deltagit i en politik till kapitalisternas fördel. V har inte protesterat helhjärtat mot att Sverige blir medlem i NATO, och V har varit med på skicka vapen till Ukraina och därmed stödja ett imperialistiskt krig. På grund av sin ställning i riksdagen har de medverkat till att de flesta konservativa beslut gick igenom.

Det är strävan efter att få en bit av maktkakan som gör att V springer efter sossarna, och för närvarande efter Centern, och det har ingenting med vänster att göra. V är och kommer att förbli ett borgerligt parti oberoende av namnet och historien.

Nu är det dags för vänsterfolk att bli av med sin gamla historia och stödja SKP. Det är SKP som kan representera vänsterfolk i Sverige.

Det är SKP som förkastar teorierna om det mindre onda och kallar oss arbetare, egenföretagare, studenter, pensionärer att kämpa för socialismen. 

Panos Alepliotis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.