Nobels fredskommitté: En komedi eller en tragedi?

KRÖNIKA Varför har Assange, Snowden och andra som avslöjat imperialismens brott inte fått Nobels fredspris? Kissinger, Begin, Obama och Gore är några av ”fredsmakarna” som Fredskommittén har tilldelat priset. De kan vara ”duvor” eller ”hökar” men att de hade bidragit till fred kan anses antigen som komedi eller som tragedi.

De flesta, utom Begin som mördade palestinier, hade förmodligen inte hållit ett vapen själva och mördat barn, kvinnor och gamla. De flesta hade inte heller deltagit i militära kupper själva, men hade planerat krig och elände. Det finns blod på deras händer. Oskyldiga människors blod. De hade tjänat monopolens expansion med militära medel, men fick Nobelpriset trots sina brott i Latinamerika, i Afrika, i Asien.

I år valde man att ge priset till oppositionella avslöjare och visselblåsare i ”öst” mitt i ett pågående imperialistiskt krig. Det är inte många som känner till detaljerna i deras verksamhet och kamp för fred och frihet. Att de är mot Putin verkar vara en tillräckligt bra anledning.

Nobels Fredskommitté tar samma ställning som de nästan alltid har gjort och väljer att ge fredspriset till sina ”egna”. Det finns alltid en politisk anledning till att Fredskommittén väljer sina kandidater. De kan vara mördare, rövare, sabotörer, hemska människor, men så länge de tjänar kapitalismen – och speciellt västkapitalismen – är de välkomna.  För närvarande bidrar alla som kämpar mot Putin och Ryssland till freden. De andra är skurkar.

Men det finns en Assange, en Snowden och andra visselblåsare (vilket hemskt ord förresten) som har avslöjat kriminella brott som ”väst” är skyldigt till.

Hur kommer det sig att de inte har varit kandidater och fått priset? Svaret är förstås enkelt. De fick inte vara kandidater för att de skadar kapitalismens fasad med sina avslöjanden, de avslöjar imperialismens ”fredståg” som sprider krig, flykt, fattigdom och elände. Det är brott som framstår som kamp för fred och frihet, medan de andras bara är vanliga eller ovanliga krigsbrott.

Nobels fredskommitté är inget annat än ett verktyg i händerna på imperialisterna och gör allt för att försköna deras brott.

 

Panos Alepliotis

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.