Är de kloka de där svenskarna?

KULTUR Är de kloka de där svenskarna? är titeln på Panos Alepliotis e-bok om den unge greken som kom till Sverige och hade svårt att förstå den svenska kulturen och alla våra seder och bruk. Den som läser Riktpunkt känner väl till Panos krönikor, och man kan väl säga att det här, det är en krönika i storformat.

Den unge Panos konfronteras med allt från knäckebröd till midsommarfirande, och träffar den klassmedvetna och energiska Ingrid som leder honom in i den svenska arbetarklassens historia under en kort kärlekssaga i landets norra delar. Panos är inte alltid så medgörlig kanske, och tycker svenskarna är konstiga med sin noggranna jämlikhet: att barn ska betala sina föräldrar om de bor hemma som vuxna och jobbar, det får han bara inte in i sitt huvud.

Det saknas inte roliga avsnitt: när Panos rusar ut från grekiska föreningens lokal vid ropet att ”polisen kommer” och väntar sig en brutal razzia, så blir de andra väldigt förvånade – han har ju ingen bil som parkerats olovligt och måste flyttas! Eller när inledningsvis Ingrids jättestora hund väcker honom och han tror att slutet är kommet, för sådana bestar kan ju inte vara normala husdjur.

Men under det roliga ligger allvaret: vi läser om en ung man som inser att han inte bara kan fortsätta vara grek och leva i en grekisk invandrarvärld. Han måste bli svensk också, komma in i samhället och delta i den svenska verkligheten. Och vi lär känna en radikal svensk arbetartradition genom Ingrid och hennes familj, något som får den unge greken att se andra sidor av sitt nya land än det som han ser på avstånd genom främlingens ögon. Även de skrattretande incidenterna har faktiskt något att lära oss: när läsaren stannar upp och funderar så ser hen att även svensk kultur kan vara nog så absurd och inte alltid är så bra som vi infödda svenskar tenderar att tro!

Den här e-boken är alltså en lättsam, rolig introduktion till att tänka på nationalitet, invandring och klasstillhörighet och på köpet får man en annan förståelse för de kulturkrockar som nya svenskar står inför. Perfekt läsning för den som vill öppna för diskussioner runt resterna av julmaten i mellandagarna, med andra ord. Du kan beställa boken på SKP:s hemsida!

Marina Weilguni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.