Protester i Peru

UTRIKES Perus tidigare president Pedro Castillo avsattes i onsdags efter att han ville upplösa parlamentet och införa en nödregering som skulle regera med ”dekret”. En ny regering har bildats med vicepresidenten Dina Boluarte som president.

Folket i Peru vill dock ha nyval och massiva protester utbröt runt om i landet, där tusentals människor drabbade samman med polisen och kräver nyval. Protesterna är främst centrerade till Anderna, varifrån Castillo kommer och där han har sin lojalitetsbas och nu rapporteras också att ett femtiotal personer tagits som gisslan i en protestaktion på flygplatsen i Andahuyalas. Sju personer har dött och ett tiotal skadats i samband med protesterna. Igår beslöts att militären skulle ta kommandot efter att protesterna fortsatte fastän kongressen böjt sig för kravet på nyval redan 2024. Militären patrullerar nu på gatorna och har stängt ned vissa flygplatser och järnvägslinjer för att ”skydda” viktig infrastruktur.

Situationen i Peru visar framför allt att människorna är trötta på löften som inte infrias. De sätter nu sitt hopp till ett nyval, men oavsett vad som under den närmaste tiden kommer att ske i landet kommer det att handla om en skarp politisk maktstrid, och det är högst osannolikt att folket får se en verklig förändring av sina villkor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.