Den franska arbetarklassen marscherar till Bastiljen!

UTRIKES Nej, rubriken är inte från 1871. Den handlar istället om dagsaktuell arbetarkamp där gamla symboler blir levande på nytt. I flera månader har de franska arbetarna mobiliserat mot Macron-regeringens försök att urholka de arbetande människornas trygghet, bland annat genom att höja pensionsåldern.

Nu publicerar den grekiska sajten 902.gr bilder  där tusentals strejkande förra måndagen, den 13 mars, sjöng ”Internationalen”  när de marscherade till Bastiljen i Paris. 

Bastiljen var ett av Frankrikes mest beryktade fängelser och blev en symbol för monarkin. Den stormades och ockuperades under den franska borgerliga revolutionen 1789. Också under Pariskommunen 1871 var det platsen för stora strider.  Det är alltså en oerhört laddad symbolik när protesterande arbetare marscherar dit och sjunger Internationalen som skrevs för Pariskommunen av Eugène Potier.

Känn den revolutionära historiens vingslag och se videon här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.