Fetma hos barn ökade under pandemin

INRIKES I en studie genomförd av Uppsala Universitet visade det sig att fetma hos barn ökade under pandemin. Antalet barn som fick diagnosen obesitas, en sjuklig fetma, ökade med hela 30 procent mellan 2018 och 2020.

Sammanlagt har lite över 13 procent av barnen i Sverige övervikt eller obesitas. Denna siffra var två procent lägre innan pandemin, lite över 11 procent. Det betyder en ökning på omkring 17 procent, medan antalet barn med sjuklig fetma, obesitas, ökade med hela 30 procent. 

– Det viktigt att etablera goda levnadsvanor tidigt i livet och att följa hälsovanor och tillväxt över tid. Det behövs hälsofrämjande och förebyggande insatser på många nivåer i samhället för att undvika att barn får sjukdomen obesitas, säger Charlotte Nylander, en av de som genomfört studien.

Inte bara hos barnen ökar fetman, utan även hos vuxna är problemet med fetma och övervikt stort. 16 procent av den svenska befolkningen lider av fetma och över hälften är överviktiga. Ökningen av andelen med fetma och övervikt har pågått sedan 40 år tillbaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.