Över 500 döda efter orkanen Freddy i sydöstra Afrika

UTRIKES Orkanen Freddy rörde sig över Madagaskar i slutet på februari och fortsatte därefter in över Mocambique och Malawi. Långt över 500 människor har dött i världens mest långvariga orkan, som skördade flest liv i Malawi.

Hela regionen har drabbats av olika katastrofer de senaste åren; på Madagaskar hade man inte återhämtat sig från förra årets orkaner och nästan en miljon hade ingen säker tillgång till mat innan orkanen drog in och i Malawi hade man just genomlevt det största utbrottet av kolera i historien, vilket också orkanen spädde på.

I Malawi slog översvämningar ut elnätet och många ställen isolerades eftersom vägar och broar slogs ut. Stormen slog dessutom till inför den stundande skördesäsongen, vilket ytterligare spär på osäkerheten kring mat i området. Mer eller mindre samma sak hände i Mocambique, som fick ett helt års nederbörd på fyra veckor.

I grannlandet Eswatini, som också drabbades av omfattande regn, formulerar landets kommunistiska parti ett solidaritetsuttalande, vari följande finns att läsa:

Genom åren har man bevisat att fler och fler av dessa katastrofer är resultatet av mänskliga handlingar, särskilt det sätt på vilket människor har producerat för sina behov under det kapitalistiska systemet de senaste decennierna. Att göra sig av med detta förödande produktionssätt, vilket sätter några få människors privata profiter framför en exploaterad och fattig majoritet är därför en akut uppgift. Det kapitalistiska systemet är oförmöget att vända dessa kriser som har plågat världen och måste ersättas med ett system som sätter människan i centrum för alla mänskliga framsteg, inklusive produktionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.