Privatägda lavar ska berika skogsägare

MILJÖ Under kapitalismens absurditeter när det gäller miljövård måste väl detta komma högt: Eftersom man vet att många arter i skogen – både växter och djur – är hotade, så testar man nu penningens makt. I skogarna kring Orsa har ett område med flera ägare valts ut för icke-avverkning, och nu ska olika bevarande åtgärder genomföras. men de måste förstås vara lönsammare än att avverka skogen, vilket tydligen var förstahandavalet före den nya given.

Det är ju så att mycket aldrig blir gjort för att bevara artrikedomen och miljön, eftersom de statliga medlen inte räcker till, menar doktoranden Alexandra Holmlund från SLU. Då kan företag gå in och betala skogsägarna för att utföra åtgärder, så att de exempelvis tjänar på de hängande lavarna på trädens grenar och låter skogen stå kvar.

Varför ett företag skulle vilja det? För att förbättra sin miljö-image såklart! Företaget får poäng i form av ”biokrediter” nämligen.

Låter som ett snyggt recept för avancerad greenwashing… Privatägd skog, privatägda lavar, privatägda miljöåtgärder och privatägda biokrediter – privategendomens krånglighet är oöverträffad på alla plan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.