Tysklands DKP kallar till kongress

PARTIET Imorgon drar det tyska kommunistpartiet Deutsche Kommunistische Partei (DKP) igång sin 25:e kongress. Sveriges Kommunistiska Parti har skickat hälsning till kongressen som publiceras i sin helhet här.

 

Kära kamrater,

Sveriges Kommunistiska Parti skickar kamratliga hälsningar till Deutsche Kommunistische Partei vid tillfället för er 25:e kongress. Er kongress kommer att ta upp viktiga ämnen relaterade till den nuvarande världssituationen. Några av dessa är en källa till oenighet inom den kommunistiska världsrörelsen och baserar sig på analysen av det imperialistiska systemet.

Det imperialistiska kriget i Ukraina har nu rasat i över ett år och orsakat stort lidande för Ukrainas arbetare. I sina respektive nationella borgerligheters namn står arbetarklassens bröder i Ryssland och Ukraina ansikte mot ansikte på slaktfältet, med vapen i hand, för att döda och dödas för en sak som inte är deras. Även om den värsta bördan därför bärs av de arbetande folken i Ukraina och Ryssland, märks krigets påföljder värden runt. I fattigare länder har livsmedelsförsörjningen ytterligare satts på spel, snabbt stigande energipriser har slagit till överallt, vilket lett till höjda priser i stort, med en resulterande sänkning av levnadsstandarden. Samtidigt skickar västerländska regeringar allt kraftfullare vapen till Ukraina, vilket förlänger slakten och riskerar ytterligare upptrappning.

För den svenska politiska ledningen, vare sig det Socialdemokratiska Partiet som ledde den tidigare ”rödgröna” regeringen eller partierna i den nuvarande högerregeringen, gav den av kriget inspirerade rädslan upphov till det perfekta tillfället att sätta Sverige på vägen mot Nato-medlemskap. Även detta är en upptrappning i kampen mellan imperialistiska block, och kommer inte att säkra fred för det svenska folket. Det blir desto mer sannolikt att svenska ungdomar kommer att befinna sig i främmande länder för att slåss och dö för att säkra det svenska monopolkapitalets vinster.

I denna tid av eskalerande imperialistisk konflikt, med ett allt större lidande för de arbetande folken i världen som följd, finns det ett stort behov av en diskussion som leder till klarhet i frågan om imperialism och hur kommunisterna bäst tar sin plats vid sidan av världens arbetande folk.

Sveriges Kommunistiska Parti önskar det Tyska Kommunistiska Partiet en framgångsrik 25:e kongress, med givande diskussioner och beslut som stärker partiet för den framtida klasskampen.

Länge leve socialismen-kommunismen!

Länge leve den proletära internationalismen!

Sveriges Kommunistiska Parti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.