Vapenindustrin jublar över AUKUS-pakten

UTRIKES Riktpunkt har tidigare rapporterat om Australiens inköp av atomdrivna ubåtar från Storbritannien och USA under AUKUS-överenskommelsen. Rustningsindustrin jublar nu i Australien och talar om 20 000 nya jobb och naturligtvis tillhörande profit.

Hela AUKUS-samarbetet eller -pakten handlar om att stoppa kinesisk expansion i Stilla havet, och det är inte bara ubåtsköp som är på tapeten. Det finns mängder av andra samarbetsplaner som gäller cyberförsvar, hypersonisk teknik, AI och kvantteknologi, som alla kommer att kräva kvalificerad arbetskraft. Vad det betyder för vanliga arbetare som står utan jobb verkar mera oklart.

Också i Sverige hoppas man på guldregn från ubåtsproduktionen. De vanliga australiska ubåtarna måste nu rustas upp och underhållas för att kunna vänta in AUKUS-planeringen, vilket lett till att Saab hoppas på att få uppgradera dem och förlänga deras operativa förmåga som det heter. Det finns också risk för att Sverige som NATO-medlem kan komma att dras med i en konflikt med Kina, som nu med största sannolikhet rustar upp ubåtsförsvaret som svar på AUKUS.

Imperialisterna rustar alltså för att föröda världen och tvinga fram krig för att säkra sina marknader och maktsfärer. Kriget i Ukraina kan vara försmaken av vad som väntar hela världen inom det närmaste årtiondet, samtidigt som den arbetande befolkningen lugnas och luras med löften om jobb i försvarsindustrin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.