Finland får en hård högerregering

UTRIKES I Finland har Petteri Orpo från Samlingspartiet nu presenterat vilka partier han vill ha med i sin regering.  

På den presskonferens Petteri Orpo höll på torsdagen meddelade han att man nu inleder regelrätta regeringsförhandlingar med Sannfinländarna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna.

 

Finland kan alltså förvänta sig en högerregering med hård högerpolitik. Efter valet sände Petteri Orpo ut ett formulär med frågor till alla riksdagsgrupper om hur de ställer sig till en rad viktiga frågor i skilda ämnen. Alla grupper utom Centerns svarade. Då Centern gjorde vad som ses som ett katastrofalt val bestämde man sig för att gå i opposition.

 

Den fråga som anses vara den avgörande var den om besparingar i statsbudgeten. Finansministeriet presenterade tidigare ett förslag om besparingar på 6 miljarder euro (c:a 66 mdkr). Trots varningar från en rad ekonomer att inte genomföra besparingarna inom en mandatperiod verkar detta nu kunna förverkligas. Det var särskilt Orpo som drev den frågan hårt i valrörelsen.

 

Med tanke på vilka partier som nu diskuterar regeringsbildning verkar det också troligt att invandringspolitiken kommer att hårdna.

 

Det återstår att se vad för slags regeringsplattform fyrklövern eventuellt kommer att enas om, men det står nog klart att det blir en hård högerpolitik framöver i Finland.

 

Finn Thunborg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.