Finlands val: Borgarklassens diskreta charm

KRÖNIKA Nej det handlar inte om ytterligare en okänd Bunuel-film. Men om han levde och kollade på Finlands valresultat skulle han kunna skriva manus och regissera en liknade.

Efter att socialdemokratin gjort det smutsiga arbetet med att kasta landet in i NATO och bygga en 300 km lång mur mot Ryssland misslyckades de med att komma på första plats i valet. Ingen särskild överraskning… På första plats kom högern, på andra ultrahögern, och Sanna bara på tredje plats. Finländarna är otacksamma verkar det som.

De hade en mycket modern statsminister. Kvinna, ung, vacker, aktivist, vänster… en mycket passande kombination för att göra det smutsiga jobbet som inte högern skulle kunna eller våga göra.

Sanna var det mindre onda 2019. Fascisterna fick inte komma sas det då, och därför framstod Sanna som det demokratiska Finlands alternativ. Men hon gjorde grovgörat åt borgarklassen och då tänker man precis som i Sverige, Italien, Ungern och andra länder: Varför ska man rösta på låtsasdemokrater och  dito vänster när de ändå kör en högerpolitik?

Man röstade på originalet och de annars avskyvärda fascisterna ökade och blev näst störst. Precis som i Sverige, när sossarna sökte till NATO, begränsade arbetarrättigheter, införde åtstramningspolitik och gynnade kapitalet speciellt under pandemin – och därför inte längre framstod som det mindre onda.

Sådana politiska formationer som kallar sig vänster eller mitten har genom historien bevisat att de är svaga för borgarklassens charm. De blir trognare kapitalet än de som kallas höger eller blåa eller konservativa. Tyvärr dominerar de fortfarande i hela Europa och banar vägen för hårdare kapitalistisk politik, speciellt när de samtidigt bidrar till arbetarrörelsens splittring och pacificering.

Sanna, Tsipras och Macron ska känna sig stolta. De har bevisat för kapitalet att de är en bra reserv om de skulle behövas igen.

Man ska inte bli överraskad och undra varför fascisterna – eller okej, ultrahögern – blir starkare. Man ska inte stå handfallen som skådespelarna i Bunuels film. Ta saken i egna händer och bekämpa fascisterna och de där låtsasdemokraterna och låtsasvänstern genom att bekämpa kapitalismen. 

Panos Alepliotis

En tanke på “Finlands val: Borgarklassens diskreta charm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.