Inget stöd till musikskolan och slut på satsning på folkbiblioteken

KULTUR Mellan 100 och 200 miljoner i årliga bidrag från staten försvinner för kulturskolan  med vårens regeringsbudget. Det är en verksamhet för kommunerna, menar kulturministern Parisa Liljestrand (M).

Det handlar om stöd till en frivillig kulturverksamhet – dvs. musik, dans o och teater som bedrivs vid sidan av den vanliga skolan, oftast i kommunal eller privat regi. Genom de extra bidragen har man nått tiotusentals nya barn, som nu förmodligen kommer att bli utan sin aktivitet, något som man oroade sig för redan när stödet halverades för en tid sedan.

Privata kulturskolor är förstås inte en bra lösning: till slut handlar allting ändå om att etablera sig där människor har råd och möjlighet att delta, och där man kan göra vinst. Men  med det indragna stödet  visar regeringen tydligt var kapitalets och den kapitalistiska statens pengar ska satsas, och inte är det på dans och musik precis.

Även stödet för att stärka biblioteken tas bort. Folkbiblioteken har på många platser, särskilt i utsatta områden, en stor betydelse med konstruktiva aktiviteter för barn och unga, ytterligare något som regeringen är måttligt intresserad av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.