Iraks och Kurdistans kommunistiska partier firade sin 89-årsdag

PARTIET I söndags deltog Sveriges Kommunistiska Parti i firandet av Iraks och Kurdistans kommunistiska partiers 89-årsdag i Kista i Stockholm.

På årsdagen bjöds det på poesi, musik och även iscensatta historiska moment, främst kring partiets grundare och andra kamrater som avrättades 1949. Hälsningar från andra partier lästes upp och tal hölls, däribland av SKP:s representant på mötet, kamrat Barbara Brädefors från SKP Stockholms styrelse. Hennes tal följer här i sin helhet:

 

Kära kamrater,

Det är en ära för Sveriges Kommunistiska Parti att få delta här i dag och tillsammans med er fira Iraks och Kurdistans kommunistiska partiers 89-årsdag. Vår solidaritet går ut till de irakiska folken och deras kamp för frigörelse. I år är det också 20 år sedan USA med sina allierade började sitt krig mot Irak. I krigets kölvatten förlorade hundratusentals irakier sitt liv och miljontals har tvingats på flykt, både inom sitt hemland och till andra länder.

Vi glömmer aldrig de brott som de irakiska folken har utsatts för av kapitalets blodhundar, med George W. Bush i spetsen. De har spelat sin roll i det imperialistiska världssystemet och för det får folken betala med sitt blod. All fred är en temporär fred under imperialismen och hotet om krig hänger alltid över folkens huvud. Om kampen för fred ska lyckas måste den därför vara en kamp mot imperialismen.

Det är imperialismen, som kapitalismens högsta stadium, som är det system som förtrycker folken, som utsuger oss på frukten av vårt arbete och som förvandlar oss till pjäser på monopolkapitalets spelbräde, pjäser som offras fritt för profitens skull. Det blir alltid monopolkapitalets profiter som styr under detta vidriga system och inte folken eller deras behov. Den borgerliga demokratin förblir en fasad för det borgerliga klassherraväldet, den borgerliga diktaturen.

 Vår gemensamma kamp är kampen för fred och socialism. På vägen mot socialismen och en fredlig värld är det kapitalismen och dess härskande klass som är vårt största hinder och fiende. Varenda nations kapital och dess borgerliga statsapparat utgör ett hinder för oss att uppnå socialismen, för att skapa ett system som styrs av folkens behov och inte kapitalets jakt på profiter.

 Våra partier kämpar för att leda folkens kamp i våra respektive länder. Vår sak är proletariatets sak och den är internationell. Genom den internationella solidariteten förstärks vår kamp och banden mellan folken. Oavsett nationalitet är de arbetande folken bröder och systrar som vilseleds av kapitalet när de ställs mot varandra och vår sak är att bryta kapitalets makt över folken så att de kan leva tillsammans i fred.

Kamrater,

Sveriges Kommunistiska Parti gratulerar Iraks och Kurdistans kommunistiska partier på deras 89-årsdag. Vi tackar er för visat stöd och hoppas på ett fortsatt och fördjupat samarbete i framtiden.

 

Länge leve Iraks och Kurdistans kommunistiska partier!

Länge leve den internationella solidariteten!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.