Måste vi ha ökade klassklyftor för att bekämpa klimathotet? 

KRÖNIKA Det finns personer på de sociala näten som förespråkar en större fattigdom hos flertalet av människorna. De påstår att det skulle minska människors klimatpåverkan på jorden. Under många år har vi sett att arbetarklassen och folket fått ökade löner och därmed har deras köpkraft stärkts, säger de. Vilket innebär större utsläpp och större sopberg och större miljöpåverkan. Och de rika har blivit ännu rikare. 

Men skulle kraftigt minskade löner och ökade klassklyftor mellan rik och fattig minska klimatpåverkan, göra att sopbergen skulle minska i omfång och att det skulle bli en minskad miljöpåverkan? Det är medel- och överklassen som anför detta. De som redan har det de vill ha och har råd och frihet att kunna välja hur de vill leva. 

Fattiga människor kan inte välja. De måste leva i det kapitalistiska samhället som innebär stora klassklyftor mellan rik och fattig. Att tvinga folket till att minska sin klimatpåverkan genom att sänka lönerna är inte hållbart. Så, nej, sopbergen skulle inte bli mindre och klimatet skulle inte bli bättre om folket var fattiga. 

Minimalism och romantisering av fattigdomen

Det finns även de som förespråkar att ”vi måste” bo på en mindre yta än vad vi gör idag. Att bo på mindre yta kallas för att leva minimalistiskt. Jag har sett bilder från Kina där arbetarklassen och dess familjer lever på några få kvadratmeter, där de har allting i den här lilla skrubben, där de lagar mat på en spisplatta, där de går eller åker kommunalt till arbetet för att jobba åtta till tio timmar, om inte mer. Vad har de för drömmar? Är deras drömmar att bo och leva så som de gör? Jag tror inte det. 

Jag själv är uppfödd i en storfamilj; två föräldrar och fem syskon, varav det äldsta syskonet (16 är) fick barn när jag var fem år. Så vi var uppemot nio till personer i hushållet. Ibland var det roligt att vara så många människor men när jag/vi ville ha egentid eller vara ensamma så fanns det inte rum för detta. 

Många pratar romantiskt om den ”goda” tiden, när vi åt sill och potatis, gröt till frukost och hur man drygade ut luncherna med allehanda knep för att barnen inte skulle gå och lägga sig hungriga. Men det är inte romantiskt när man alltid måste kämpa för att hålla näsan över vattenytan och trampa vatten och vända på vartenda öre. Det är inte romantiskt att man måste ringa till el- eller telefonföretagen för att få uppskov med att betala den räkningen för den aktuella månaden. Det är inte romantiskt att ärva redan slitna kläder. Det är inte romantiskt att be om socialhjälp när man håller på att drunkna i obetalda räkningar. 

Arbetarklassen betalar för samhällets klimatpåverkan

Arbetarklassen och folket betalar just nu för kapitalismens kris, och nu ska de även betala för det som det kapitalistiska ekonomiska systemet orsakar. Den arbetarklass som bor på landet eller i de små samhällen långt från större samhällen, eller de arbetare som har rörliga arbetsplatser, t ex byggnadsarbetare, vägarbetare, servicepersonalen inom vården, etc. måste ha bil för att kunna ta sig till och från arbetet. De som är arbetslösa eller har otrygga arbeten som innebär att de ska vara tillgängliga för arbetsköparen dygnet runt, måste ha en mobil och/eller en dator för att arbetsköparen ska kunna ha kontakt med dem. Arbetarklassen måste även ha tvättmaskiner och dylikt. Det funkar inte att tvätta för hand, inte när man har ett arbete att gå till. 

Att lägga skulden på arbetarklassen och folket för samhällets klimatpåverkan är som att lägga skulden på barnen när de får löss. Det är kapitalistklassen som bär det yttersta ansvaret för den klimatkris som vi idag ser. Det är de som tvingar in oss i det kapitalistiska samhället där vi måste ha materiella ting för att kunna existera. 

 Visst, det är okej att leva minimalistiskt, det är okej att leva utan dator/telefon, det är okej att leva på gröt och sill och potatis, det är okej att köpa second hand. Men då ska detta vara frivilligt och inte till något som man tvingas till. 

 

Kerstin Stigsson

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.