Storbritannien och Nederländerna i ”internationell koalition” för stridsflyg till Ukraina

UTRIKES För några dagar sedan kom Nederländerna och Storbritannien överens om att börja bygga vad de kallar en ”internationell koalition” för att skaffa det amerikanska stridsflygplanet F-16 till Ukraina. Målet är att inkludera fler länder i koalitionen. Detta rapporterar brittiska The Guardian.

Löftet om att börja bygga en ”internationell koalition” av denna sort kom efter att den ukrainska presidenten varit på besök i Storbritannien, för att träffa den brittiska premiärministern Rishi Sunak. För att kunna genomföra arbetet med koalitionen kommer Storbritannien och Nederländerna dels försöka övertyga andra länder bilateralt, men även genom redan befintliga strukturer.

Mötet mellan Sunak och den ukrainska presidenten Zelenskij gav inte bara ett löfte av denna sort, utan hem till Kiev tar han också med sig flera hundra brittiska drönare.

Anledningen till att Ukraina så gärna vill ha stridsflyg av typen F-16 är att de är mer tillgängliga än andra stridsflygplan – det finns hela 3 000 exemplar i fler än 20 länder världen över. Storbritannien använder inte själva flygplanet men det nederländska flygvapnet har ett 20-tal F-16.

Dessa löften kommer parallellt med att Tyskland fördubblat sitt stöd till Ukraina, som nu uppgår till långt över fem miljarder euro.

En tanke på “Storbritannien och Nederländerna i ”internationell koalition” för stridsflyg till Ukraina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.