KLIMAT Varför inte öka profiten miljövänligt och rättvist, och hållbart dessutom? Amazonas står just nu i blickpunkten för en ny studie. En forskningsrapport visar nämligen att man inte kan fortsätta som hittills med utsläpp av växthusgaser och avskogning, för då kommer ytterligare 59 miljoner hektar regnskog vara borta år 2050 – ett område större än Frankrikes yta.
Det är World Resources Institute (WRI) och New Climate Economy som har gjort studien som visar att det egentligen inte är så lönsamt för Brasilien att plundra regnskogen på resurser. Faktiskt är det på lång sikt egentligen mer profitabelt med en omställning till hållbart jordbruk och teknik med låga koldioxidutsläpp. Det skulle generera hundratusentals jobb som inte skulle handla om avskogning utan om miljövänligt bruk… och ja, BNP skulle raka i höjden med en summa som motsvarar närmare 90 miljarder svenska kronor per år fram 2050.
Amazonas skulle dessutom alltså inte börja släppa ut koldioxid istället för att absorbera den, vilket är ett skräckscenario som vi annars står snubblande nära.
En trevligt utopisk tanke
Det låter väl bra? Jodå, särskilt när man läser att lokalbefolkningen hittills inte fått dra nytta av den ekonomiska tillväxten i Amazonas, och att det nya hållbara sättet att hantera de ekonomiska resurserna också skulle innebära en rättvisare fördelning som skulle komma ursprungsbefolkningen till godo. En ny ekonomisk modell, kallas det.
Investeringarna i den här nya ekonomiska modellen skulle visserligen vara kostsamma, säger forskarna, men en rejäl profit väntar i förlängningen för den som vill satsa på det nya regnskogs- och klimatvänliga sättet.
Det är en trevligt utopisk tanke, men det är väl ursäktligt att undra om den är så värst realistisk? Kapitalismen brukar ju inte satsa på rättvis fördelning och hållbarhet, för att inte tala om ekologisk utveckling av en hel regnskog och ursprungsbefolkningars väl. Det där om den ökade profiten är nog det enda som kan låta lockande…
Det känns som vanligt tråkigt att goda tankar, bra forskning och vettiga strävanden strandar på kapitalets grund, när man försöker tänka ut sätt att få en profitdrivande ekonomi att fungera människovänligt. Hur vore det att höja blicken och inse att vi inte kan överlämna åt kapitalismen att rädda planeten?