Bröderna Kononovich dödshotade i husarresten i Ukraina

UTRIKES, UKRAINA Bröderna Aleksander Kononovich och Mikhail Kononovich arresterades i mars 2022 av den ukrainska säkerthetspolisen SBU efter att kriget i Ukraina inletts. De är ledande inom Leninistiska kommunistiska ungdomsunionen i Ukraina (LKSMU) som är medlem i Demokratiska Ungdomens Världsfederation (DVU) och anklagades summariskt för proryska och pro-vitryska åsikter och för att de skulle ha haft som syfte att destabilisera situationen i Ukraina.

I sitt första tal till rätten vid den rättegång som påbörjades i juli 2022 betonade de fängslade bröderna att de stod åtalade för sina åsikter och vände sig med kraft mot den så kallade ukrainska ”demokratin”. Progressiva och kommunistiska grupper i Europa och världen protesterade mot den ”rensning” av kommunister, socialister och andra regimkritiker som genomfördes av Zelensky. Även SKP och SKU deltog i denna kampanj för bröderna Kononovichs frihet.

Efter att rättegången mot dem inleddes har den hela tiden försenats och skjutits upp, tills bröderna sattes i husarrest, där de nu suttit i runt 490 dagar. I husarresten har de utsatts för upprepade dödshot. Bland annat har deras adress lagts ut på Facebook med uppmaningar att döda dem. Efter dessa hot har exempelvis DVU, det grekiska kommunistpartiet KKE och ungdomsorganisationen KNE förnyat sina krav på omedelbart frigivande av bröderna Kononovich.

Den 6 juli besökte en delegation från KKE och KNE  den ukrainska ambassaden i Aten för att överlämna ett uttalande i protest mot de pågående dödshoten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.