KLIMAT Rapporterna om bränder i Medelhavsområdet kommer med sådan täthet att det är svårt att hänga med. Forskarna är i dagsläget överens om att de allt längre värmeböljorna är orsakade av människans påverkan på klimatet – det kan tyckas som om det har sagts hundratals gånger förut, men alltid har det funnits röster som pratat om slump, normala väderskiftningar mm. Det går emellertid inte längre att bortse från människans påverkan på klimatet.
En studie där World Weather Attribution sammanställt tillgängligt material visar nu att värmeböljor inte längre är sällsynta fenomen. Utan människans påverkan skulle det extremt heta och torra vädret ha inträffat mycket mera sällan – i ett tidsspann som omfattar upp emot hundratals år istället för bara tio eller femton. De maximala värmetoppar som nyss ägt rum i USA och Sydeuropa skulle i princip ha varit omöjliga utan människans påverkan. Framtiden verkar gå mot ännu längre och hetare värmeperioder.
Enligt FN hotas miljoner människor av klimatrelaterade katastrofer, och nu ser det föga förvånande ut som om Parisavtalets målsättning med 1,5 graders uppvärmning av jordens atmosfär inte kommer att klaras. Det finns risk för att man kommer att släppa på 1,5-gradersmålet – något som Bob Watson från FN:s klimatpanet IPCC tror skulle leda till att länderna bara skulle göra mindre och mindre för att minska den globala uppvärmningen.
Klimattoppmöte för G20 – ett spel för galleriet
Frågan är om de ens kan göra mindre än de gör just nu? G20-länderna har precis haft klimattoppmöte i Goa i Indien, och där har man nogsamt undvikit ämnen som utfasning av kol, gas och olja. De deltagande länderna står för tre fjärdedelar av alla koldioxidutstläpp, vilket förklarar detta spel för galleriet.
En grupp länder, bland annat Marshallöarna, Tyskland, Frankrike och flera hotade söderhavsländer, krävde inför mötet att det skulle beslutas om att fossila bränslen skulle fasas ut, så att växthusgaserna kan börja minska efter 2025. Det betyder inget annat än att de länder som har en industri som kan tjäna på alternativa energikällor gjorde gemensam sak med länder som faktiskt hotas av enorma problem och potentiell undergång. Föga förvånande går de oljeproducerande länderna emot detta, och det finns också andra motsättningar. Bland annat anser kapitalister i tredje världen att de rika västländerna ska bära kostnaden. Det vill förstås inte kapitalisterna i dessa länder.
Därför är det som eventuellt händer relaterat till profit och inte till vad vår värld behöver, och därför kommer oljekapitalister och ”gröna” kapitalister att fortsätta ha en dragkamp om vinsterna. Beslut som fattas kan därför råka vara klimatvänliga eller också inte, men vi kan vara säkra på att inga samlade grepp någonsin kommer att tas i en kapitalistisk värld.