Protesterna och vreden i Frankrike eskalerar

UTRIKES De rasande protestdemonstrationerna efter polisens mord på 17-årige Nael i Paris-förorten Nanterre fortsätter och har spridit sig över hela Frankrike. Olika siffror på hur många som gripits cirkulerar, men det är i varje fall flera hundra personer och 45 000 poliser har satts in. I protesternas spår följer plundring och våld, med brinnande bilar och tömda butiker.

All buss- och spårvagnstrafik stoppades i hela landet från klockan 21 på fredagskvällen och försäljning av stora fyrverkeripjäser förbjuds. Regionala myndigheter uppmanas att förbjuda försäljning och transport av bensindunkar, syror och andra brandfarliga vätskor.

Den parlamentariska extremhögern kräver nu utlysning av nödläge som gör det lättare för myndigheterna att utropa lokala utegångsförbud, förbjuda demonstrationer och som ger polisen större befogenheter. Det är inte omöjligt regeringen gör verklighet av detta.

Den ökning av våldet som nu sker i Frankrike ses av franska kommunister (PRCF, Pôle de renaissance communiste en France) som ett arv från den tidigare presidenten Nicolas Sarkozys så kallade säkerhetslagar. Man menar att det handlar om ett strukturellt frisläppande fascistliknande våld som går tillbaka till polisens mord på två tonårspojkar 2005 vid en tidpunkt när Sarkozy talade om att ”städa förorten med högtryckstvätt”. Nu riktar sig det sanktionerade våldet, underblåst av fascistgrupper inom poliskåren, mot de gula västarna, fackföreningsaktiva som kämpar för att arbetsrätten inte ska urholkas och för pensionerna, papperslösa arbetare, studenter och miljökämpar som numera betecknas som ”ekoterrorister”. PRCF klargör att man inte ställer sig positiv till de våldsamma upploppen som till stor del drabbar vanliga människor, men att man förstår hatets ursprung i polisvåldet mot förorten. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.