Kaos efter koranbränning i Malmö

INRIKES Koranbränningarna fortsätter att skapa det kaos som passar de styrande som hand i handske för att ge ursäkter till genomförande av en repressiv politik och ändringar i ordningslagen. När Salwan Momika brände Koranen i Malmö igår försökte människor att forcera polisskyddet runt honom, vilket ledde till ett tiotal omhändertagninger och att Momika fick föras bort under skydd.

Under natten har bilar satts i brand och sten har kastats mot polisen i Rosengård i Malmö, det har brunnit i soprum och garage. Polisen utreder våldsamt upplopp och blåljussabotage efter natten, och säger att upploppen hänger ihop koranbränningen – människor har ju setts stå med banderoller som protesterat mot koranbränningarna.

Ja naturligtvis är det så, men det handlar också om en djupare känsla av hopplöshet och utanförskap som blossar upp vid händelser som ytterligare ifrågasätter de marginaliserades religion och kultur. Det är en grov förenkling att tro att ett stopp på koranbränningar skulle skapa lugn och harmoni. Det kan bara åtgärder som syfte till verklig integration, jobb och framtid för ungdomar i utsatta områden, och det är kapitalet lika lite intresserad av som att stoppa koranbränningar med rådande lagstiftning. Istället samlar myndigheterna belägg för ”blåljussabotage” och stenkastning somm kommer väl tillpass när repressiv lagstiftning förstärks i och med en ändring i ordningsstadgan.

I sitt uttalande angående koranbränningarna säger SKP:
”…koranbränningarna används av de svenska politikerna för att ytterligare inskränka folkets rättigheter. Regeringen söker ändra i ordningslagen, så att polisen behöver ta hänsyn till Sveriges nationella säkerhet i bedömningen av huruvida en demonstration ska få tillåtelse eller inte. På så sätt kommer man åt koranbränningarna, men man har också ett redskap på plats för framtida bruk. Ändringarna i ordningslagen är heller inte unika, utan har föregåtts av restriktioner av journalisternas verksamhet i Sverige och den nya anti-terrorlagen. Så blir koranbränningarna en förevändning för att ytterligare inskränka det arbetande folkets rättigheter i Sverige.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.