Klass påverkar hur man återhämtar sig från stroke

INRIKES Klassamhället gör sig gällande på många olika sätt och nu har forskare vid Umeå universitet visat att det också spelar roll för återhämtningen efter stroke – fattiga löper ökad risk att dö eller bli hjälpberoende tre månader efter stroken, jämfört med rika.

För fattiga är stroke ett mycket större problem än för rika, inte bara i återhämtningsprocessen.

Fattigdom är förknippat med fler kardiovaskulära riskfaktorer som ökar risken för stroke och det är sedan tidigare också känt att högkvalitativ vård är mindre tillgänglig, ju fattigare man är. Nu visar forskarna att också återhämtningsprocessen efter stroke är kantad av ojämlikhet, vilket till slut leder till en ökad dödlighet för fattiga stroke-patienter.

Efter att alla andra faktorer tagits bort kunde forskarna vid Umeå universitet nämligen visa att det var en skillnad på 10 procent i dödlighet och hjälpberoende mellan de fattigaste och rikaste stroke-patienterna tre månader efter stroken.

– Resultaten tyder på att det skulle kunna vara möjligt att rädda ytterligare 40 av 1 000 patienter med låg socioekonomisk status från att dö eller bli hjälpberoende om vi kunde utjämna skillnaderna mellan socioekonomiska grupper. Det handlar till stor del om interventioner som kan minska effekten av riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom och omfattande stroke, säger David Darehed, läkare och forskare vid Sunderby sjukhus.

Kort sagt, fattigdom dödar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.