Internflyktingarna i Palestina svälter

UTRIKES Internflyktingarna i Gaza lever på svältgränsen, visar en rapport från FN:s livsmedelsprogram (WFP). ”Det är en allt mer ohållbar situation. Lag och ordning håller på att bryta samman”, säger WFP:s operativa chef Carl Skau i Agenda.

Till grund för rapporten från WFP ligger intervjuer med invånare i Gaza utförda under och efter det eldupphör som avtalades mellan Israel och Hamas i slutet av november. Sedan vapenvilan tog slut har läget förvärrats mycket snabbt. Under eldupphöret led 38 procent av Gazas hushåll av i akut hungersnöd, en siffra som steg till 56 procent när striderna återupptogs. 83 till 93 procent av alla internflyktingar – 1,8 miljoner människor – får inte i sig tillräckligt med mat.

Carl Skau beskriver läget I Gaza som en humanitär katastrof: ”Det är fullt med folk på gatorna, människor rör sig vilset omkring, Det är mycket rädsla och de temporära lägren är fullständigt överfulla”, säger han.

Det som krävs är nu att större volymer av förnödenheter släpps in i Gaza och att därför fler gränsövergångar öppnas, menar Carl Skau. Och i ett andra steg krävs ett nytt humanitärt eldupphör så att hjälpen kan distribueras på ett säkert sätt. Vintern och dess väntade regnstormar står för dörren och det går knappt att föreställa sig hur tältlägren kommer att drabbas av regn och kyla, påpekar han.

FN:s krav är minimalistiskt: palestinierna måste få hjälp att överleva från dag till dag, och det är naturligtvis en första förutsättning – och ungefär vad FN verkar kapabelt att åstadkomma just nu. Den resolution som Säkerhetsrådet ska rösta om idag handlar om just detta. 

Men mer förnödenheter och humanitära eldupphör är oerhört lång ifrån en lösning: vad som krävs är ett omedelbart stopp för Israels krig, inte bara temporärt. Det krävs ett skydd för Palestinas gränser och ett fastställande av dessa gränser som måste respekteras, så att en återuppbyggnad kan ske i fred – något som palestinierna behöver all tänkbar internationell solidaritet för att åstadkomma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.