Zelenskyj i USA för att försöka få löfte om fortsatt stöd – EU-miljarder redan lovade

UTRIKES, UKRAINA Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är i USA för att försöka få fortsatt stöd till Ukraina i kriget mot Ryssland. USA är det land som har givit det hittills största stödet till Ukrainas krigsinsatser – 110 miljarder dollar.

Stödet kan nu komma att frysa inne efter årsskiftet eftersom republikanerna har villkorat det: de blockerar mot omröstning om inte murbygget vid gränsen mot Mexiko fortsätter och om inte en striktare asylpolitik tillämpas. Det handllar alltså inte om att republikanerna inte längre stöder Ukrainas i kriget, utan om att tvinga igenom andra politiska åtgärder.

Det här vill Zelenskyj undvika genom att bland annat träffa den republikanske talmannen Mike Johnson i representanthuset – det är han som avgör när stödpaketet släpps fram för omröstning i representanthuset.  

Direkt framgång är tveksam, men USA lär inte lämna Ukraina åt sitt öde på längre sikt. Under tiden får Zelenskyj glädja sig åt att EU på tisdagen kommer att lägga fram ett förslag om att skicka bistånd till Ukraina med summa som motsvarar ungefär 155 miljarder kronor.

EU-kommissionens handelskommissionär Valdis Dombrovskis uppger att pengarna ska tas från avkastningen på frysta ryska tillgångar placerade i EU. Det handlar om pengar för återuppbyggnad av förstörd infrastruktur, vilket förvisso är bra för de civila ukainarna – med den extra bonusen för EU att det försvagar det ryska kapitalet. Sverige ger också ett eget icke-militärt stöd på över en miljard kronor. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.