Efter valen på Taiwan – fortsatt avvaktande inställning till Kina

UTRIKES Det regerande partiet Demokratiska Progressiva Partiet (DPP) har vunnit det taiwanesiska presidentvalet och utmanaren Kuomintang har erkänt sig besegrat. Valet var dock jämnare än tidigare val och vinstmarginalen inte alls så stor som en har varit.

Med ungefär 40 procent av rösterna kunde det liberala partiet DPP utropa sig som segrare i presidentvalet. Det betyder en fortsatt avvaktande inställning till Kina, eftersom partiet traditionellt hävdat rätten till taiwanesisk självständighet. Trots att man vann, förlorade partiet ungefär 17 procent av sina röster jämfört med valet för fyra år sedan.

Utmanaren Kuomintang, som i decennier styrde Taiwan under undantagstillstånd, backade också, dock bara med fem procent. Till skillnad från DPP vill Kuomintang närma sig Kina och förespråkar en mycket mer öppen politik gentemot fastlandet. Rösterna splittrades dock av det relativt nya Taiwans Folkparti (TPP) som fick ungefär en fjärdedel av rösterna.

Samtidigt med presidentvalen hölls också parlamentsval, där Kuomintang blev största parti sett till antalet ledamöter, medan DPP fick flest röster. På tredje plats kom TPP, som får en vågmästarroll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.