Malaria – en pågående katastrof som kan utrotas

VETENSKAP Malaria är en sjukdom som varje år dödar fler än 600 000 människor, de flesta av dem barn under fem år. Den finns i tropiska och subtropiska delar av världen och sprids med myggor. Malaria har också funnits i Sverige men försvann på 1930-talet då nya jordbruksmetoder minskade kläckningsmöjligheterna för malariamyggan.

Malaria är alltså en pågående katastrof, en massdöd i det tysta som inte når media i någon större utsträckning. Även om det sedan en tid tillbaka finns det nya vacciner som heter Mosquirix och R21, och som anses vara bland de viktigaste vetenskapliga landvinningarna på senare tid.

En grupp vidd The Jenner Institute vid University of Oxford ligger bakom vaccinet R21, som är särskilt effektivt bland spädbarn. ”Om vi lyckas vaccinera spädbarnen minskar förekomsten av malaria med 78 procent”, säger Adrian Hill som leder forskningsgruppen. R21 kan utrota malaria inom tio år menar han och är hälften så dyrt att tillverka jämfört med Mosquirix. Det handlar om att framställa flera hundra miljoner doser per år, och att köra en snabb vaccinationskampanj, för annars får man inte stopp på smittan. ”Men det förutsätter att resten av världen vill det. För någon måste betala för vaccinet och vaccineringarna och alla andra åtgärder som det kommer att kräva”, säger Hill och sätter därmed fingret på den ömma punkten.

Varje år föds det runt 40 miljoner barn i malariadrabbade områden. Priset för en dos av R21 är satt till 3,9 dollar, motsvarande 40 svenska kronor, samtidigt som varje barn kommer att kräva fyra doser. Det betyder att vaccineringarna kommer att kosta flera miljarder dollar.

Massvaccineringar med det andra vaccinet, Mosquirix, har redan kommit igång i Kamerun. Om några år tror Adrian Hill att det kan finnas runt fem olika vacciner, och att utrotningen av malaria därmed är möjlig. Om det innebär fördelar för kapitalet, måste man nog tyvärr tillägga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.