Ericsson säger upp 1 200 – facket oroligt för företagets långsiktiga konkurrenskraft

FACKLIGT Ericsson säger upp 1 200 anställda, vilket är nästan 10 procent av alla i företagets svenska del och meddelar att man inlett förhandlingar med facket. Från fackligt håll oroar man sig dock främst för Ericssons långsiktiga konkurrenskraft.

Ibland överträffar verkligheten dikten. Som svar på Ericssons varsel uttalar sig ordföranden för Sveriges Ingenjörer, Per Norlander, i Arbetet och oroar sig för Ericssons framtida konkurrenskraft, eftersom han nu upplever att Ericsson frångår en tidigare överenskommelse, som gav facket och de anställda information om bland annat uppsägningar tidigare. Detta introducerar en konkurrens mellan de anställda istället för att uppmuntra samarbete, vilket gör honom orolig för Ericssons långsiktiga konkurrenskraft. Han verkar dock inte ge uttryck åt någon oro för de anställda.

Det hade varit svårt att hitta på mer kuvade fackliga företrädare än ovanstående. En tiondel av den svenska personalstyrkan får gå men hans tankar går ändå till det stackars företaget. Om något visar hur långt ifrån svensk fackföreningsrörelse är från att stå på arbetarnas sida, så är det Per Norlander från Sveriges Ingenjörer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.