För lite sömn ökar risken för typ 2-diabetes

VETENSKAP En studie vid Uppsala universitet har visat att sömnbrist hos vuxna ökar risken att utveckla typ 2-diabetes. Den ökade risken att insjukna i typ 2-diabetes finns även hos de med hälsosamma kostvanor.

Sover du under fem timmar per natt ökar risken att du utvecklar typ 2-diabetes. Detta har forskare från Uppsala universitet visat i en ny studie och de påpekar också att hälsosamma kostvanor inte kompenserar för sömnbristen. 

Visserligen kan behovet av sömn variera mellan personer, men forskaren Christian Benedict, som ligger bakom studien, betonar ändå att det är viktigt att prioritera sömn, även om det inte alltid är enkelt.

Studien följde nästan en halv miljon deltagare under en 10 års-period med syftet att undersöka sambandet mellan sömn och typ 2-diabetes.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.