Ökenland upplever kraftiga översvämningar

KLIMAT Dubai upplever just nu en ”exceptionell klimathändelse” med de kraftigaste regnen på 75 år. Förenade Arabemiraten var värd för klimatkonferensen COP28 förra året, och varnade då för att klimatförändringarna gör att översvämningsrisken ökar i världen – något som man nu alltså fått uppleva in på bara skinnet.

Hus och vägar har översvämmats och på bilder kan man se bilar som står övergivna i vattenmassorna. Problemen förvärras av att det finns få dagvattenavlopp eftersom landet normalt sett får ytterst sparsamt med regn.

Det började regna i måndags kväll och fram till tisdagskvällen hade man fått 142 millimeter – samma mängd som normalt sett faller på ett och ett halvt år.  Skolor hålls stängda och flyg måste dirigeras om. På tunnelbanestationer och i flygplatsens vänthallar sover de som inte kan ta sig någon annanstans. Troligen har också ett flertal människor omkommit. Kraftiga regn föll även i Bahrain, Qatar, Saudiarabien och Oman, där 19 personer omkommit i ovädret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.