Vapenvila i Gaza?

UTRIKES Israel har lagt fram ett förslag för vapenvila i Gaza , och svaret från Hamas förväntas komma under de närmaste dagarna. Israel varnar för att detta är ”sista chansen” innan man inleder en markoffensiv mot Rafah, där miljoner palestinska flyktingar finns.

Vad en överenskommelse egentligen betyder för invasionen av Rafah är dock oklart. Israels utrikesminister Israel Katz har sagt att regeringen möjligen kan ”skjuta upp” invasionen om en överenskommelse nås. Under tiden pågår bombardemang från luften, och i natt dödaes 22 personer i gränsstaden. Vad man enligt France 24 äger sig veta är att det nu förhandlas om en vapenvila på 6 veckor , att vissa ur gisslan ska överlämnas till Israel och palestinska fångar friges från israeliska fängelser, samt att man ska ”tala” om Gazas framtid. 

En svältkatastrof som skulle döda tusentals ligger bara några veckor fram i tiden. Israel påstår som vanligt att Hamas använder civila flyktingarna i Rafah som mänskliga sköldar och att ledare för rörelsen gömmer sig i tunnelsystemet i staden – vilket ger dem en förevändning för att inte avskriva markoffensiven.

En Hamaskälla ska ha sagt till nyhetsbyrån AFP att man inte har några större invändningar mot det israeliska förslaget, om inga nya hinder läggs fram av Israel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.