1 maj-tal av Andreas Sörensen – kommunisternas partiordförande (Video)

PARTIET På 1 maj samlades kommunisterna i de tre största av landets städer för att manifestera. I Stockholm talade Andreas Sörensen, SKP:s ordförande. Nedan publicerar Riktpunkt hans tal.

För långt mer än 100 år sedan gick polisen i Chicago till attack mot strejkande arbetare. Åtta arbetare dog, varav flera blev avrättade för sitt motstånd mot polisen. Massakern gav en kraftig impuls till den kämpande arbetarrörelsen och några år senare hade dagen blivit allmänt erkänd som arbetarnas dag.

Idag, mer än 130 år senare och tusentals kilometer från Chicago, står vi igen här på 1 maj. På arbetarnas 1 maj. Impulsen som de strejkande och kämpande gav en gång för länge sen har inte mattats av och här idag håller vi den vid liv.

Vi står här, mitt i en värld som skakas av allt hårdare motsättningar och skarpare konflikter. I flera delar av världen har konflikter blossat upp, när kapitalen slåss om vinsterna med arbetarna som sina spelpjäser. Överallt i världen söker kapitalisterna efter större vinster, mer tillväxt och stegrad profit. Det gör de på varandras bekostnad och konkurrensen blir knivskarp. De måste ta av varandra. De måste angripa varandra. Kriget väntar alltid som den sista utvägen och den fred vi upplever blir i slutändan bara en förberedelse för nästa krig.

Denna iskalla logik har folken i Ukraina, Palestina och Sudan upplevt in på bara skinnet. Folken betalar med sina liv för att profiten ska fortsätta rulla.

Därför står vi här idag. För att det är samma kapitalism vi står inför idag, som arbetarna i Chicago stod inför för 130 år sedan. Då fick arbetarna i Chicago betala, idag betalar andra. Men vi är envisa. Vi vet att vi har rätt. Ett system som rullar ut mord, fattigdom och krig på löpande band kan inte vara rätt. En annan värld inte bara är, utan måste vara möjlig.

Trots den iskyla som kapitalismen sänker över mänskligheten närmar vi oss sommaren. Med sommaren kommer också nästa politiska kamp – valet till Europaparlamentet. I år, precis som för fem år sedan, kommer arbetarna att slippa ställas inför enbart olika borgerliga alternativ, utan för dem kommer valsedeln med hammaren och skäran, med bokstäverna SKP, att erbjuda ett alternativ.

Vi har inga illusioner om att vi kan förändra EU inifrån. Lika lite som vi tror att vi kan förändra den svenska kapitalismen inifrån när vi ställer upp i riksdagsvalen. Vi är motståndare till både kapitalismen och EU, som är kapitalets union och som aldrig kan bli något annat.

Snart går vi in i valrörelsen. Det ställer krav på oss. Vi har för avsikt att fylla valkampanjen med revolutionärt innehåll och vi sätter ribban högt. Vi organiserar, vi delar flygblad, vi affischerar, vi finns på gator och torg, på arbetsplatser och skolor. Vår övertygelse är att vi kommer att flytta fram våra positioner, att vår ansträngning kommer att ge resultat. Det måste den, för utan sitt kommunistiska parti har folket ingenting.

Därför måste vi i år låta 1 maj bli startskottet på vår valkampanj, på vår aktivitet in i sommaren. Med sommarvärmen kommer också kommunisterna. I ryggen har vi kraften av de som kom före oss och in i nästa kamp bär vi den övertygelse som Karin Boye skrev om under det mörkaste krigsåret för mer än 80 år sedan: Det som verkligen är framtid kan ingenting dämma! … och om det är något som är framtid, så är det socialismen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.