Fler amerikanska vapen till Israel – trots hot om stopp för vapenleveranser

UTRIKES USA har hotat med att stoppa vapenleveranserna till Israel om landet går vidare med sin invasion av Rafah, i södra Gaza. Ändå skickar USA ytterligare vapen till Israel.

Israel har inlett vad man själva kallar ”precisa operationer” i Rafah, vilket bland annat har inneburit att man skurit av gränsövergången till Egypten. Ännu har ingen fullskalig invasion skett och både EU och USA har varnat Israel för att genomföra en. EU menar att relationerna mellan unionen och Israel då kommer att skadas medan USA hotar med att stoppa vapenleveranser.

De ”precisa operationerna” verkar dock inte USA ha några problem med, inte heller med de omfattande terrorbombningarna av Gaza. Landet har nämligen beslutat att skicka ännu mer vapen och ammunition till Israel, fastän man förbereder invasionen av Rafah. Amerikanska löften är inte värda mer än pappren de är skrivna på. Istället bör man tolka den amerikanska retoriken som en rökridå – man framställer sig som om man har sympati med den palestinska civilbefolkningen för att inte tappa ansiktet, men bakom kulisserna fortsätter man stödet till Israel.

Även om Israel skulle gå in i Gaza och USA officiellt skulle stoppa vapenleveranserna, kommer de säkerligen att fortsätta i det tysta, för USA kommer knappast att offra sin mest lojala och viktigaste allierade i Mellanöstern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.