Hindunationalisterna vinner stort i valet i Indien

UTRIKES Världens största val – det i Indien – avslutades i helgen efter sex veckor. Totalt 642 miljoner människor röstade. I morgon börjar rösträkningen, och oppositionen har uttryckt oro för rösträkningsprocessen, men enligt Rajiv Kumar på valmyndigheten är valsystemet ”väldigt robust”.

Han säger att rösträkningen kommer att vara transparent och professionell. I tidigare val har dock oppositionspartier anklagat valmyndigheten för att agera till fördel för Narendra Modis hindunationalistiska parti BJP.

Premiärminister Narendra Modi och  BJP går dock uppenbarligen mot en enorm seger, och har redan utropat sig som vinnare.  Man räknar med  två tredjedels majoritet i parlarmengtets underhus som har 534 mandatplatser. BJP står för en hårdför säkerhetspolitik som gynnar kapitalismen, och satsar på att vinna hinduernas röster, eftersom de är majoritetsgruppen i landet. Under Modis styre har hans princip om ”hinduer först” anklagats för att öka motsättningarna mellan olika folkgrupper i landet. Inför detta val har han dock försökt tona ned sin rasism och försökt bortförklara hur han beskrivit exempelvis muslimer som ”infiltratörer” på hinduiska valmöten -allt för att vinna den muslimska minorietetens röster.

Valet har genomförts i sju omgångar under omänsklig värme. I vissa delar i norr och nordväst har temperaturerna gått upp till femtio grader och minst 33 personer som arbetade med valet dog av värmeslag under den sista röstningsdagen i lördags. Totalt ska värmen ha orsakat 58  personers död under lördagen.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.