Extremväder, dyrare mat och brist på apelsiner

KLIMAT Klimatförändringarna leder till prishöjningar, konstaterar forskare i en rapport som publicerats i Nature. Det kan bli en ökad inflation under årtionden framöver spår de efter att ha analyserat matpriser och väderdata i 121 länder under nästan 30 år .

Bränder, skyfall och hagelstormar i flera länder i Sydeuropa har fått priset på oliver och olivolja att nå nya höga nivåer  – exempelvis förstördes förra året 90 procent av olivskörden på delar av Halkidiki i Grekland.

Apelsinjuice är en annan vara som kommer att bli mycket dyrare och kanske saknas helt i hyllorna. Extremvädret har gett dåliga skördar , men till det kommer citrus greening som gör att frukten inte växer som den ska.

Och ingen ska ju inbilla sig annat än att livsmedelskedjorna kommer att utnyttja brist och högre inköpspriser till fullo för att ta ut mesta möjliga från kunderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.