UTRIKES Än verkar inte det sista ordet om det brittiska medlemskapet i EU vara sagt. Trots att landet med buller och bång lämnade unionen söker nu den socialdemokratiska premiärministern Keir Starmer att återigen närma sig EU och de större europeiska länderna Tyskland och Frankrike.
Inför det brittiska utträdet ur EU var motsättningarna stora inom det brittiska kapitalet och den del som sökte utträde och närmare band med framför allt USA lyckades få sin vilja igenom och Brexit blev ett faktum. Nu verkar dock pendeln svänga tillbaka något och Labour-ledaren Keir Starmer, påhejad av de delar av det brittiska kapitalet som är mindre nöjda med Brexit, söker närmare band med EU och de större europeiska makterna Frankrike och Tyskland.
Med både Frankrike och Tyskland söker man nu bilaterala överenskommelser med både ekonomiskt och militärt innehåll, vilket Starmer också diskuterade med sina motsvarigheter i Berlin och Paris.
Redan i slutet av juli, inte ens en månad efter att Starmer och Labour vunnit det brittiska valet, träffade Tyskland och Storbritannien en överenskommelse om att samarbeta närmare i försvars- och säkerhetsfrågor, vilket också måste ses mot bakgrund av ett en vinst för Trump i det kommande amerikanska presidentvalet kan förändra förutsättningarna för det militära samarbetet inom Nato.
Under kapitalismen är inga beslut definitiva, utan kampen mellan olika delar av kapitalet inom olika länder ger tydliga avtryck i den politik som förs. Detsamma är tydligt i flera europeiska länder, där pro-ryska och högernationalistiska krafter gick starkt framåt, vilka representerar de kapitalintressen som söker en mindre konfrontativ inställning gentemot Ryssland. Samma sorts motsättningar finns också inom den brittiska kapitalismen och det är mot dessa som den brittiska relationen till EU och omvärlden måste ses.
Starmer betonar dock att närmandet till EU inte betyder att ett återinträde är på tapeten.