UTRIKES Tusentals människor i hela Afrika har blivit smittade av Mpox-viruset (”apkoppor”), vilket har resulterat i hundratals dödsfall och en fortsatt spridning av sjukdomen.
Elia Badjo, en läkare och expert inom global hälsa vid COSAMED, en organisation för vårdgivare i Demokratiska republiken Kongo (DRC), beskriver den skenande situationen. I en av de värst drabbade regionerna kan exempelvis hälsoarbetare endast bekräfta omkring hälften av de misstänkta fallen genom testning. Utan tillräcklig testkapacitet kan man inte fastställa det verkliga antalet infektioner.
Men även utan att kunna få bekräftelse vet man att cirka 95 % av Mpox-fallen finns i DRC. Landet har hittills rapporterat runt 14 000 fall och 500 som dött i sjukdomen, samtidigt som man kämpar med ojämlik tillgång till behandling. I distriktet South Kivu har endast 11 av 29 drabbade vårdområden behandlingskapacitet, och många saknar ordentliga isoleringsanläggningar. Smittspårning bjuder på stora svårigheter.
Ett stort problem är den begränsade tillgången på vaccin, som endast produceras av ett fåtal privata tillverkare och huvudsakligen säljs till höginkomstländer för cirka 100 US-dollar per dos. De flesta av dessa vaccin hamnar i USA och Europa, och passerar förbi regioner som Afrika, där Mpox har varit en realitet i decennier. Vid allvarliga utbrott brukar de länder där vaccinet finns donera en liten del av sina reserver till de drabbade regionerna .
I nuläget har Japan har lovat 3 miljoner vaccindoser, medan USA och europeiska länder har åtagit sig några tiotusental doser. Detta är dock långt ifrån tillräcklig – Afrikas centrum för sjukdomskontroll och förebyggande (Africa CDC) beräknar att 10 miljoner doser behövs för att hantera det nuvarande utbrottet.
Vi ser återigen hur kapitalismen fungerar. När det inte är lönsamt att bota människor eller förebygga sjukdomar görs det i stort sett ingenting – läkemedelsprofitörerna får fortsätta sälja sina läkemedel där det går att hämta in vinst, och de fattiga länder som drabbats av sjukdomen får förlita sig på vackra ord och eventuellt litet allmosor.